Zilele acestea mă uitam să văd cât de eficientă a fost România în testarea Covid-19! Noi, românii, ne-am plâns foarte mult că nu sunt îndeajuns de multe teste făcute așa că am zis: hai să văd dacă e atât de rău cum zic unii!
Uitând-mă peste date, am descoperit o eroare semnificativă pe care calculul eficienței testării îl are: nu ia în considerare populația care locuiește efectiv într-o țară, ci ia toți oamenii de o naționalitate (indiferent de țara în care locuiesc de fapt) și face un total al testărilor, raportat la un milion de locuitori!
Acest lucru nu este o problemă în cazul țărilor în care emigrările sunt mici, dar în cazul țărilor precum România, schimbă semnificativ rezultatele studiului!
Conform Worldometer, în data de 3.10.2020, România are făcute momentan 2,496,439 de teste! La o populație totală de 19 Milioane, asta ar însemna undeva la 129,995 de teste/1 milion de români! Aceasta este practic eficiența testării!
Acest lucru însă, nu este de fapt eficiența actuală (sau reală) de testare a unui stat, așa că propun o altă soluție:
Măsurarea eficienței de testare ar trebui făcută în funcție de câte persoane locuiesc de fapt într-un stat (în cazul nostru, în România)! Momentan avem aproximativ 9.7 Milioane de români care locuiesc în afara țării! Aceștia dacă sunt testați de statele gazdă, nu sunt puși în statistica națională, (în principiu pentru că nu ar fi corect) ci sunt puși în statistica țărilor gazdă! Dacă ar fi să scoatem persoanele care nu locuiesc în țară, eficiența României în testare aproape că se dublează!
Uite cum cred eu că ar trebui calculată eficiența actuală a testării:
Eficiența (actuală) a testării=(Teste făcute*1Milion)/Populația totală de testat
unde Populația totală de testat=(Populația totală-Cetățenii care locuiesc în diaspora)
Dacă ar fi să facem calculul acesta uite cum ar arăta calculele:
Populația totală de testat=(19,204,755-9,500,000)
Populația totală de testat=9,704,755
*suntem puțin conservatori și luăm în considerare faptul că doar 9,5 milioane sunt plecați, în loc de 9,7Milioane
Eficiența (actuală) a testării=(2,496,439*1,000,000)/9,704,755
Eficiența (actuală) a testării=257,238/1Milion de locuitori
Calculul acesta dublezaă eficiența actuală a țării noastre și mută România pe locul 32 în lume (de la 65)!
România e încă departe de a testa la fel de mult ca SUA, dar cred că toată lumea poate conștientiza că puterea economică a României nu se compară cu economia numărul 1 a lumii!
Avantajele și dezavantajele eficienței actuale a testării
Această metodă vine cu avantaje și dezavantaje! Unul dintre avantaje ar fi faptul că am calcula mai real eficiența pe care statele o au în testarea COVID-19 și ar oferi o cifră mai apropiată de realitate! Desigur, acest tip de calcul trebuie să creeze un top internațional separat pentru eficiența actuală a testării-un calcul relativ simplu de realizat!
Dezavantajul acestei metode (sau slăbiciunea pe care o are) stă în faptul că nu toate persoanele care imigrează au acte în statele gazde. Acest lucru face ca marja de eroare a calcului să fie puțin (dar nu semnificativ) mai mare ca marja de eroare în cazul calcului normal!
Drept concluzie, România ar putea testa mai mult, cum ar putea face multe alte lucruri… desigur, dacă ar avea bani, dacă ar avea oameni puțin mai responsabili, dacă sistemul ar fi puțin mai bun. Nu totul e perfect! Bine ai venit în luma în care locuiesc oamenii!